DOLAR 32.34 ₺
EURO 34.88 ₺
STERLIN 40.54 ₺
ALTIN 2,393.53 ₺
BTC 62,764.99 $
ETH 3,114.23 $
BİST 10,276.88

Karbonat Ne İşe Yarar? Karbonat Nerelerde Kullanılır?

Yaşam 11
Yayınlama: 22 Nisan 2024 Pazartesi 12:21 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Tansel Balcı

Karbonat Ne İşe Yarar

Karbonat Ne İşe Yarar? Karbonat Nerelerde Kullanılır?

Karbonat Ne İşe Yarar?

Karbonat kimyada karbonik asitin oluşturduğu bir tuzdur. Karbonat denilince hepimizin aklına farklı bir faydası gelmektedir. Günümüzde ev ortamında en çok kullanılan bileşenler arasında yer almaktadır.

Karbonat günlük hayatımızda mutfakta, yemeklerde, kahvede ve temizlik alanlarında etkin rolü vardır. Bunun yanı sıra insan sağlığına etkisi olan ilaçların içinde de karbonat bulunmaktadır. Su arıtma, krem, gübre ve hayvan yemlerinde de kullanılan bir tuz çeşididir.

Karbonatın faydaları çok olmasına rağmen fazla kullanım ve doz aşımından kaynaklı bazı rahatsızlıklara da davetiye çıkarabilir. Vücudumuza gereğinden fazla karbonat yüklenmesi yapılırsa bazı yan etki belirtileri gösterebilir.

Yan etki belirtileri;

  • Karın Ağrısı
  • İshal
  • Bulantı ve Kusma
  • Susuzluk Hissi
  • Yoğun Baş Ağrısı
  • Düzensiz Kalp Atışı
  • Kemik Ağrısı
  • Huzursuzluk

Karbonat Nerelerde Kullanılır?

Karbonatın insan vücudunda ve diğer gereksinimlerde kullanıldığını inceleyecek olursak, başlıca 5 ayrı faydası aşağıdaki gibidir.

Diş Temizliği

Bilimsel araştırmalar neticesinde karbonat bileşeninin diş sağlığına ve diş beyazlatmasında etkisi görülmüştür. Birçok diş macunun ana temel maddesi olarak karbonat ilk sıradadır. Her diş macunun içinde eser miktarda mutlaka karbonat bulunmaktadır.

Bir çay kaşığı toz karbonatı su ile çözelttikten sonra diş fırçası ile dişlerinize bastırmadan fırçalayınız. Yaklaşık 2-3 dakika sonra bol ile dişlerinizi temizledikten sonra farkı göreceksiniz.

Boğaz Ağrısı

Bir bardağa 1 çay kaşığı karbonat ve su ekleyin. Karışım oluştuktan sonra 3-4 damla limon suyu damlatıp boğazınıza gargara yapın. Karbonatın asetik yapısı boğazınızda oluşan enfeksiyonları %70 oranında azaltacak ve boğazınızı rahatlatacaktır.

Cilt Bakımı

Karbonat yüz maskesi olarak kullanılabilir. Yüzünüzdeki ölü derileri yok edip parmak bir görünüme yol açar. El ve yüz kremlerinin yapımında da kullanılan karbonatı su ile seyreltip yüzünüze hafifçe uygulayabilirsiniz.

Kötü Koku Giderme

Lavabolarınızın içinde kalan artıklar zamanla koku yapar. Bu kötü kokudan kurtulmak için her hafta düzenli olarak lavabonuza 2 yemek kaşığı karbonat dökün. Daha sonra bolca kaynar su dökerek asetik tepkime sayesinde görünmeyen tortuları yok ederek kötü kokuları giderecektir.

Hamur Kabartma

Geleneğimiz olarak her evde mutlaka hamur işi yapılmaktadır. Karbonat su, süt, yoğurt ve yumurta gibi gıdalar ile birleşerek tepkimeye girer. Karbonat bir nevi kabartma tozu olarak kek veya poğaça hamurunda rahatlıkla kullanılabilir.

İlk Yorumu Sen Yaz
code
akülü vidalama